Τα γρανάζια : σενάριο-μυθιστόρημα - Sartre, Jean-Paul, 1905-1980 (Δίφρος, 1956)
Δεν μπορεί κανείς να εξετάσει “Τα Γρανάζια” και τα άλλα έργα του Σαρτρ χωρίς να πάρει υπόψη τη ζωή του και τα πολιτικά του πιστεύω. Ο Γάλλος διανοούμενος υπήρξε ο θεμελιωτής και πρακτικός του υπαρξισμού στη Γαλλία αλλά και σε ολόκληρη την Ευρώπη. Ασχολήθηκε με κάθε πλευρά της λογοτεχνίας (δοκίμια, φιλοσοφία, μυθιστόρημα, θέατρο), είχε αλληλογραφία με πλήθος ανθρώπων σε ολόκληρο τον κόσμο ενώ η φήμη του γιγαντώθηκε και μέσω του περιοδικού του “Μοντέρνοι Καιροί” που πρωτοεκδόθηκε το 1945 και εξακολουθεί να τυπώνεται (φυσικά και έχουν συμβεί πολλές αλλαγές στη φιλοσοφία του).