Ο τελευταίος των Μοϊκανών - Cooper, James Fenimore, 1789-1851 (Λογοτεχνική Βιβλιοθήκη για παιδιά και νέους, 1993)
"Ο Τελευταίος των Μοϊκανών" είναι ένα μυθιστόρημα που, για πάνω από εκατό χρόνια, διαβάστηκε κι αγαπήθηκε πολύ, γιατί περιγράφει μια μακρινή εποχή, πριν από την αμερικανική επανάσταση, τότε που Aγγλοι και Γάλλοι πολεμούσαν για την κατάκτηση, ή διατήρηση απέραντων εκτάσεων της Αμερικής. Ήταν η εποχή που κι οι δυο αντίπαλοι συμμαχούσαν με τους άγριους Ερυθρόδερμους κι οι πόλεμοι, οι μάχες, οι συμπλοκές είχαν μια θηριώδη αγριότητα κι οι αιχμάλωτοι των πρωτόγονων Ερυθρόδερμων υπέφεραν τα πάνδεινα, ώσπου έβρισκαν ένα θάνατο φρικτό και το τριχωτό δέρμα των κεφαλιών τους κοσμούσε τις καλύβες των νικητών. Αυτή την εποχή περιγράφει ο Κούπερ στο μυθιστόρημά του.