Πραγματεία περί της ιστορίας και της κριτικής των ελληνικών κειμένων - Groningen, Bernhard Abraham van, 1894-1987 (Κέντρον εκδόσεως έργων Ελλήνων συγγραφέων, Σειρά βοηθητικών έργων / Ακαδημία Αθηνών ;, 1980)
Πρόθεση του συγγραφέα ήταν να γράψει ένα μικρό σε έκταση βιβλίο που να περιορίζεται να εκθέσει αυτό που πραγματικά είναι σημαντικό, να είναι εύληπτο και ευανάγνωστο και να μη χάνεται σε λεπτομέρειες. Η ανάπτυξη των περιεχομένων προσπαθεί να είναι ταυτόχρονα συστηματική και ιστορική: διερευνά στο συστηματικό μέρος περισσότερο το γενικό κανόνα παρά την ειδική περίπτωση, που μόνο σαν παράδειγμα την αναφέρει. Το βιβλίο έχει τα όριά του. Εξετάζει μόνον ελληνικά κείμενα. Και τούτο όχι μονάχα γιατί ο συγγραφέας δεν είναι λατινιστής, αλλά ακόμα γιατί από πολλές απόψεις η ιστορία των ελληνικών κειμένων διαφέρει από εκείνη των λατινικών. Το ιστορικό, πολιτικό και πολιτιστικό πλαίσιο δεν ήταν πάντα το ίδιο. Εμείς, οι ελληνιστές, μπορούμε και είναι χρέος μας να προωθήσουμε την έρευνά μας πολύ πιο πέρα μέσα στο ιστορικό παρελθόν. Άλλωστε η παρουσία πολυάριθμων μαρτυριών σε πάπυρο πλουτίζει αξιοσημείωτα τη γενική εικόνα. Βέβαια υπάρχουν ορισμένες ομοιότητες ανάμεσα στα ελληνικά και στα λατινικά κείμενα, θεωρήσαμε όμως πως μια χωριστή διαπραγμάτευση μπορούσε να παρουσιάσει τα πλεονεκτήματά της. Τα χριστιανικά κείμενα αφέθηκαν σε δεύτερη μοίρα: τα κείμενα της Βίβλου, μια και η παράδοσή τους είναι εξαιρετικά πολύπλοκη, πρέπει να μελετηθούν σε ειδικές μελέτες, ενώ τα κείμενα των Πατέρων έχουν συχνά μια ιστορία πολύ απλή. [...] (Από τον πρόλογο της έκδοσης)