Η ωραία Ελένη : θεά, πριγκίπισσα, εταίρα - Hughes, Bettany, 1967- (Θεωρητικές επιστήμες : Αρχαίος κόσμος, 2007)
Πρόσωπο μυθικό και πασίγνωστο, η "Ωραία Ελένη" προκάλεσε - σύμφωνα πάντα με το μύθο της "μοιραίας γυναίκας"- πολλά δεινά. Η ιστορία της όμως δε γράφτηκε ποτέ μέχρι σήμερα, αν και υπήρξε το αγαπημένο θέμα πάμπολλων αφηγήσεων από τα βάθη της ιστορίας. Ο Ησίοδος της απένειμε τον τίτλο της ωραιότερης γυναίκας στον κόσμο: ακόμα και σήμερα, η πριγκίπισσα της εποχής του χαλκού παραμένει το υπόδειγμα της αψεγάδιαστης γυναικείας ομορφιάς. Ακριβώς αυτό το κάλλος θεωρήθηκε υπεύθυνο για το συνεχιζόμενο μίσος μεταξύ Ανατολής και Δύσης. Αλλά ποια ήταν πραγματικά η Ελένη; Αναζητώντας τα φυσικά, ιστορικά και πολιτιστικά ίχνη που άφησε σε περιοχές της Ελλάδας, της Βόρειας Αφρικής και της Μικράς Ασίας, η ιστορικός Μπέταννυ Χιουζ ξεδιπλώνει τα γεγονότα και τους θρύλους που περιβάλλουν μία από τις πιο αινιγματικές και διάσημες μορφές όλων των εποχών.