Η συντροφιά των φαντασμάτων : μυθιστόρημα - Γιαννοπούλου, Έφη (Καστανιώτης, 1999)
Δύο γυναίκες, μητέρα και κόρη, που ζουν κλεισμένες σ' ένα μικρό διαμέρισμα, δέχονται την επίσκεψη ενός κλητήρα, επιφορτισμένου με την κατάσχεση των υπαρχόντων τους. Η μητέρα αντιμετωπίζει τον εισβολέα ως ταγματασφαλίτη, γιατί ο κόσμος, γι' αυτήν έχει σταματήσει στο '43. Η κόρη έχει κουραστεί από τα ξεσπάσματα και τα παραληρήματά της και απολαμβάνει να την τιμωρεί, να την εκδικείται για την αδιαφορία της. Μπροστά στον άνθρωπο του νόμου, οι δύο γυναίκες, με γλώσσα σκληρή και περιπαικτική, θα ξετυλίξουν την ιστορία τους, όπου το παρελθόν θα ερμηνεύσει το παρόν, η παράνοια θα γίνει οξυδερκής ερμηνεία του κόσμου και οι δύο ηρωίδες θα ενδυθούν την ανελέητη φωνή της αλήθειας.