Το φύλο της μετανάστευσης - Βαΐου-Χατζημιχάλη, Ντίνα (Μελέτες για το φύλο, 2008)
Σε μια εποχή όπου η συζήτηση για τη μετανάστευση έχει ενταθεί σε όλες τις ευρωπαϊκές χώρες, ο συλλογικός αυτός τόμος συγκεντρώνει θεωρητικές αναλύσεις και εμπειρικές διερευνήσεις που ρίχνουν φως σε πλευρές της καθημερινής ζωής των μεταναστριών (κατά κύριο λόγο έμμισθες οικιακές εργαζόμενες) στην Ελλάδα σήμερα, καθώς και σε πτυχές των δημόσιων πολιτικών και του πολιτικού λόγου για τη μετανάστευση γενικότερα. Η σχεδόν αποκλειστική επικέντρωση στην οικιακή εργασία συνδέεται με την εξέχουσα θέση της στην ανάλυση των σύγχρονων καθεστώτων ευημερίας, καθώς και των σύγχρονων σχέσεων φύλου. Αναλύονται οι θεωρητικές προσεγγίσεις της μετανάστευσης τα τελευταία 25 χρόνια από την οπτική του φύλου, παρατίθενται οι καθημερινές εμπειρίες και πρακτικές των μεταναστριών, δίνονται οι έμφυλες διαστάσεις του μεταναστευτικού και αντιρατσιστικού κινήματος στην Ελλάδα, ενώ εξετάζονται και οι πολιτικές της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τη μετανάστευση, για το άσυλο και για την κοινωνική ένταξη.