Οι ιδεατές πολιτείες : από τον Πλάτωνα στον Campanella - Αδάμου-Φίκα, Κωστούλα (Ακαδημία Αθηνών. Κέντρον Ερεύνης της Ελληνικής Φιλοσοφίας, 2006)
Ο σκοπός της μελέτης αυτής είναι η διεύρυνση και ο εμπλουτισμός της φιλοσοφικής γραμματείας της σχετικής προς την περίοδο της Αναγέννησης. Η επίτευξη του σκοπού αυτού αναμένεται να πραγματοποιηθεί με την ανάδειξη της φιλοσοφικής διανόησης του Campanella, ο οποίος υπήρξε ένας από τους κυριότερους εκπροσώπους της εποχής αυτής, με τη μελέτη των ιδεατών πολιτειών της Αναγέννησης καθώς και με την ανίχνευση των επιδράσεων που αυτές δέχθηκαν από την πλατωνική φιλοσοφία. Ο Ιταλός διανοούμενος Thommaso Campanella (Καλαβρία, 1568 - Παρίσι, 1639) υπήρξε από τις σημαντικότερες φυσιογνωμίες της εποχής της Αναγέννησης. Έζησε σε μια ταραγμένη εποχή, πολιτικών, θρησκευτικών και κοινωνικών ανακατατάξεων. Υπήρξε γνήσιος εκφραστής της εποχής του και επηρέασε νεώτερους φιλοσόφους όπως τον Leibniz και τον Spinoza. Ασχολήθηκε με όλα τα γνωστικά πεδία και προσπάθησε να τα αναμορφώσει απορρίπτοντας τη στείρα διανόηση του σχολαστικισμού. Το φιλοσοφικό του σύστημα υπήρξε εκλεκτικό, συγκριτικό, με αρκετά πρωτότυπα στοιχεία. Το τέλος του Campanella μπορεί να συμπίπτει με το τέλος της εποχής της Αναγέννησης, η χαρισματική όμως προσωπικότητά του, η οποία συνδύαζε έναν τεράστιο πλούτο γνώσεων με μια εκπληκτική ικανότητα μνήμης και το πλούσιο συγγραφικό έργο του προσήλκυσαν από νωρίς το ενδιαφέρον των μελετητών της φιλοσοφίας. [...] Οι οραματιστές των ιδεατών πολιτειών είχαν βαθιά συναίσθηση του χρόνου και του χώρου στον οποίο ζούσαν καθώς και επίγνωση του κοινωνικού τους περιβάλλοντος. Επιζητούσαν την αναμόρφωση της κοινωνίας και του ανθρώπου και διετύπωσαν πρωτοποριακές για την εποχή του απόψεις για θέματα κοινωνικά, πολιτικά, εκπαιδευτικά.