Η κοινωνική ενσωμάτωση των μεταναστών στην Ελλάδα : εργασία, εκπαίδευση, ταυτότητες - Μωυσίδης, Αντώνης; Παπαδοπούλου, Δέσποινα, 1964- (Επιστημονική βιβλιοθήκη / Κριτική, 2011)
Το ζήτημα της μεταναστευτικής πολιτικής παρουσιάζει σοβαρές ελλείψεις τόσο στην Ελλάδα όσο και σε ολόκληρη την Ευρώπη. Η μετανάστευση αποτελεί μια ωρολογιακή βόμβα στην καρδιά της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Τα κείμενα του τόμου αυτού επικεντρώνονται σε ένα από τα ζητήματα που συνδέονται με τη μετανάστευση: στην κοινωνική ενσωμάτωση. Επιχειρείται η διασαφήνιση του επιστημονικού όρου "κοινωνική ενσωμάτωση" και η σχέση του με τον όρο "ένταξη". Αναλύονται οι διαδικασίες κοινωνικής ενσωμάτωσης στους τομείς της εργασίας, της εκπαίδευσης και της κατασκευής εθνικών ταυτοτήτων, στους κόλπους της ελληνικής κοινωνίας. Σε μια πολύ δύσκολη συγκυρία και με τη μεταναστευτική παρουσία να αποτελεί αντικείμενο αμφισβήτησης λόγω οικονομικής κρίσης, στο παρόν βιβλίο αναδεικνύονται κάποιες από τις σκοτεινές και αντιφατικές όψεις του αγαπημένου αλλά και ασαφούς όρου "κοινωνική ενσωμάτωση" στην ελληνική κοινωνία.