Η απόγονος : μυθιστόρημα - Πιτένης, Μιχάλης, 1962- (Σύγχρονοι Ορίζοντες, 2013)
"Πού κρύβεται η αλήθεια σ' έναν κόσμο, ο οποίος συνεχώς μεταμορφώνεται; Μπορεί το παρελθόν να ερμηνεύει το παρόν και, ίσως, να δείχνει και το μέλλον;" Με αφορμή μια παλιά φωτογραφία και την αινιγματική αφιέρωση στο πίσω μέρος της, η νεαρή Μαριάννα γυρίζει πίσω στον χρόνο και προσπαθεί να ανασυνθέσει τη διαδρομή της γιαγιάς και του παππού της, από τη Γερμανία στην Ελλάδα, με αφετηρία το μισοκατεστραμμένο Μόναχο του 1945. Αναζητώντας ουσιαστικά την αλήθεια και για τη δική της ύπαρξη, η Μαριάννα ακολουθεί δύσβατα μονοπάτια. Προδομένη συναισθηματικά από έναν άνδρα, τον οποίο πίστεψε και εμπιστεύτηκε, δε θα αργήσει να διαπιστώσει πως έχει πέσει στη φωλιά του φιδιού. Από το Μόναχο στη Ρώμη κι από τις Βρυξέλλες ως τη Θεσσαλονίκη, θα βρεθεί αντιμέτωπη με ανθρώπους που επιθυμούν να περιφρουρήσουν την κληρονομιά του πλέον αποτρόπαιου ηγέτη στην ιστορία της Ευρώπης. Στο τέλος της διαδρομής, όταν πια αποκαλύπτεται και η δική της κληρονομιά, η Μαριάννα θα κληθεί να σηκώσει το βάρος της πραγματικής της ταυτότητας... Ο Μιχάλης Πιτένης συνθέτει με μαεστρία μια απολύτως "αληθινή" περιπέτεια, με συνεχείς ανατροπές και εκπλήξεις.