Ο κόσμος περίπου : μυθιστόρημα - Rouaud, Jean (Συγγραφείς απ' όλο τον κόσμο, 1998)
Πώς ονειρεύεται ένας μύωπας; Είναι ο κόσμος που πλάθει με τη φαντασία του ίδιος με την πραγματικότητα των θολών εικόνων που βλέπουν τα μάτια του; Ο Ρουό μας οδηγεί στον κόσμο των περιγραμμάτων, των συγκεχυμένων όγκων και σχημάτων, σ' έναν "κόσμο περίπου". Kι ο ήρωάς του, ο μικροκαμωμένος μύωπας, μας ξεναγεί σ' έναν κόσμο άγνωστο, σχεδόν ανεξερεύνητο, όπου δεν ξέρεις αν τα δάκρυα τα χρωστάς στο γέλιο ή στο κλάμα που σου προκαλεί η ωραία πνιγμένη, ή η απαραίτητη για κάθε ζωή ιστορία του ανεκπλήρωτου παιδικού έρωτα. Ο βραβευμένος με Goncourt Ρουό ξαναβρίσκει, για λογαρισμό της λογοτεχνίας, τον τρόπο να ανακαλύψει τον κόσμο μέσα από τις δίνες της περιπέτειας του "εγώ" και των αναμνήσεών του.