Ελληνική και ρωμαϊκή γλυπτική από τις συλλογές του Μουσείου Μπενάκη - Βλίζος, Σταύρος (Μουσείο Μπενάκη : Εκδοτικός Οίκος Μέλισσα, 2004)
Στον τόμο παρουσιάζονται έργα της ελληνικής και της ρωμαϊκής γλυπτικής από τη νεολιθική περίοδο έως την ύστερη αρχαιότητα. Τα κείμενα συντάχθηκαν από 29 συγγραφείς-καθηγητές πανεπιστημίου και ερευνητές διακεκριμένων ινστιτούτων της Ελλάδας και του εξωτερικού-, ύστερα από συστηματική και εξαντλητική έρευνα των πηγών. Παρέχονται πολύτιμες πληροφορίες όχι μόνο αρχαιολογικές αλλά και ιστορικές-κοινωνιολογικές. Η πλούσια εικονογράφηση του τόμου περιλαμβάνει, εκτός από τα έργα του Μουσείου Μπενάκη, και συγκριτικό υλικό από μουσεία της Ελλάδας και του εξωτερικού.