Ιερή γη - Χατζηαναγνώστου, Τάκης, 1923- (Λογοτεχνική βιβλιοθήκη για παιδιά και νέους, 1993)
Κάθε άνθρωπος έχει την πατρίδα του και κάθε πατρίδα την ιστορία της. Όμως καμιά ιστορία και καμιά πατρίδα δεν έχουν, μήτε είχαν ποτέ, τόσα δάκρυα, τόση πίκρα, τόσο αίμα, αλλά και τόση περηφάνια όσο της Ελλάδας μας, καί πιο ξέχωρα ακόμα: της Μακεδονίας μας! Βαρύς ο φόρος που πλήρωσαν αμέτρητες χιλιάδες απλών ανθρώπων, μ' αγώνες, και νεκρούς, και πάθος, και πείσμα, για να λάμψει ώς τα μεσούρανα η αξιοπρέπεια της φυλής μας, για να μη σκιάζει πια μήτε φοβέρα, μήτε σκλαβιά, τον τόπο μας, για να ριζώσει και ν ανθίζει πάντα πολύκλωνο το δέντρο της ελευθερίας πάνω στην ιερή γη μας, πάνω στ' αγιασμένα μας χώματα...