Ρετρό στην ομίχλη : άθλος της μις Μάρπλ - Christie, Agatha, 1890-1976 (Βιβλιοθήκη αστυνομικής φιλολογίας, 2005)
Η Γκουέντα Ρηντ, μια νεαρή νιόπαντρη από τη Νέα Ζηλανδία, φτάνει γεμάτη ενθουσιασμό και σχέδια στην Αγγλία, που την επισκέπτεται για πρώτη φορά στη ζωή της. Σκοπός του ταξιδιού της είναι να βρει κατάλληλο σπίτι για να εγκατασταθεί μόνιμα με τον άντρα της. Στη μικρή επαρχιακή πόλη Ντίλμαουθ, επισκέπτεται μια μικρή όμορφη βίλα Βικτοριανού στυλ, που της φαίνεται παράξενα γνώριμη. Την αγοράζει και στη διάρκεια μερικών μικροεπισκευών, ανακαλύπτει πράγματα που δεν ήταν φυσικό να γνωρίζει μα που όμως τα γνώριζε. Όπως μια πόρτα που κάποιος την είχε χτίσει, μια κλειδωμένη ντουλάπα κι ακόμα το πτώμα μιας ξανθιάς νέας γυναίκας στη μέση του χολ. Όλα αυτά κάνουν τη Γκουέντα ν' αμφιβάλλει για την ίδια της τη διανοητική κατάσταση και να σκέφτεται σοβαρά μήπως θα έπρεπε να μπει σε κλινική ψυχοπαθών. Όμως, την κρίσιμη στιγμή που θα πάρει τη μοιραία απόφαση, εμφανίζεται - πραγματικά "από μηχανής θεός" - η μις Μαρπλ, για να δώσει εξήγηση στ' ανεξήγητα και να βάλει τα πράγματα στη θέση τους.