Οι ονειροπολήσεις του μοναχικού οδοιπόρου - Σημηριώτης, Νίκος Γ., 1911-1996 (Κλασική Λογοτεχνία, 1985)
Σε αυτό το βιβλίο του, που είναι και το τελευταίο, ο Ζαν-Ζακ Ρουσσώ αυτοπεριγράφεται, αφηγείται τη ζωή του κι υπερασπίζεται τον εαυτό του. Ξαναθυμάται τις πιο γλυκές αναμνήσεις των περασμένων και τα πιο αξιοσημείωτα γεγονότα της ζωής του. Η φύση είναι το πλαίσιο των Δέκα Περιπάτων του. Η μοναδική γοητεία του βιβλίου του αυτού προέρχεται απ' την απογύμνωση του κι ο συγγραφέας εξαφανίζεται πίσω απ' τον άνθρωπο. Κι ωστόσο η ποίηση κι η τρυφερότητα κυριαρχούν απ' την αρχή ως το τέλος. "Η καρδιά μου, μοναδικά απασχολημένη με το παρόν, γεμίζει μ' αυτό όλη της τη χωρητικότητα, όλο της το χώρο, κ' εκτός από τις περασμένες χαρές που αποτελούν πια τις μόνες μου απολαύσεις, δε μένει ούτε μια γωνιά κενή γι' αυτό που δεν υπάρχει πια". Ζαν - Ζακ Ρουσσώ