Ιστορία της κλασσικής φιλολογίας : από το 1300 μέχρι το 1850 - Pfeiffer, Rudolf, 1889-1979 (Ακαδημία Αθηνών. Κέντρον Εκδόσεως Ελλήνων συγγραφέων, Σειρά βοηθητικών έργων, 1980)
Στα Προλεγόμενα, που έγραψα για την κρίση, που περνάει η κλασσική φιλολογία τα τελευταία πενήντα χρόνια και για το ξεπέρασμα της κρίσεως, και εδημοσίευσα, επειδή αναφέρονται ιδιαίτερα στην κριτική των κειμένων, μαζί με την ελληνική μετάφραση του βιβλίου του Groningen Traite d'histoire et de critique des texts grecs, είχα δηλώσει ότι είχα γράψει Προλεγόμενα για τον πρώτο και γενικό κύκλο προβλημάτων, την πρώτη και γενική quaestio disputata της κλασσικής φιλολογίας, που είναι η ιστορία της, στο δεύτερο τόμο της Ιστορίας της κλασσικής φιλολογίας του Pfeiffer, που δημοσιεύουμε τώρα. Ο θάνατος του Pfeiffer με υποχρεώνει να αλλάξω κάπως σχέδιο και να μιλήσω πρώτα για τη ζωή του και το έργο του και κατόπιν για την ιστορία της κλασσικής φιλολογίας, που σαν κλάδος πλέον της κλασσικής φιλολογίας, είναι επίτευγμα κυρίως δικό του. [...] (Από τον πρόλογο της έκδοσης)