Τότε που σκοτείνιασε ο ουρανός - Eggers, Dave, 1970- (Ξένη λογοτεχνία / Μεταίχμιο, 2008)
Η ιστορία του Βαλεντίνο Ατσάκ Ντενγκ, ενός πρόσφυγα από τον εμφύλιο πόλεμο του Σουδάν, γίνεται ένα μυθιστόρημα-ύμνος στην ανθρώπινη αξιοπρέπεια, την καλοσύνη και την ελπίδα από τον Ντέιβ Έγκερς. Ο Ντενγκ έφυγε από το χωριό του στα μέσα της δεκαετίας του Ά80 και έγινε ένα από τα χιλιάδες «χαμένα παιδιά», τα οποία, κυνηγημένα από την πολιτοφυλακή, τους κυβερνητικούς στρατιώτες, τα λιοντάρια και τις ύαινες, ζήτησαν καταφύγιο πρώτα στην Αιθιοπία και μετά στην Κένυα. Ο ξεριζωμός του θα ολοκληρωθεί με την εγκατάστασή του στις ΗΠΑ μαζί με άλλους 4.000 συμπατριώτες του, οπότε θα αρχίσει ένας πολύ διαφορετικός αγώνας για επιβίωση. Η ιστορία του Βαλεντίνο Ατσάκ Ντενγκ είναι ο θρίαμβος της ελπίδας και της ανθρώπινης αντοχής επί της τραγωδίας και της καταστροφής. New York Times Πραγματικά ένα κλασικό βιβλίο... Συναρπαστικό και απαραίτητο σε όποιον θέλει να κατανοήσει τις πολιτικές και συναισθηματικές συνέπειες της καταπίεσης. People [...] ο Έγκερς, σκιαγραφώντας τον ήρωά του, μας παροτρύνει να εξερευνήσουμε κι εμείς τον κόσμο μας και τον εαυτό μας. New York Magazine Το βιβλίο ήταν υποψήφιο για το Εθνικό Βραβείο του Κύκλου Κριτικών Λογοτεχνίας των ΗΠΑ.