Ιστορία της κλασσικής φιλολογίας : από των αρχών μέχρι του τέλους των ελληνιστικών χρόνων - Pfeiffer, Rudolf, 1889-1979 (Ακαδημία Αθηνών. Κέντρον Εκδόσεως Ελλήνων συγγραφέων, Σειρά βοηθητικών έργων, 1972)
Η παρούσα έκδοση αποτελεί ελληνική μετάφραση του R. Pfeiffer, History of Classical Scholarship from the Beginnings to the End of the Hellenistic Age, Oxford, Clarendon Press, 1968. Μεταφράστηκε από τον φιλόλογο και συγγραφέα Παναγιώτη Ξένο, στα πλαίσια της Σειράς Βοηθητικών Έργων του Κέντρου Εκδόσεως Έργων Ελλήνων Συγγραφέων της Ακαδημίας Αθηνών. Πραγματεύεται τις βάσεις που έθεσαν οι Έλληνες ποιητές και φιλόλογοι κατά τους τρεις τελευταίους αιώνες π.Χ. για το μέλλον της κλασικής φιλολογίας. Η μελέτη ξεκινά με μια σύντομη ανασκόπηση των αιώνων που προηγήθηκαν της Ελληνιστικής περιόδου, με αναφορές στην αυτοερμηνεία των ραψωδών, τους Σοφιστές και τους φιλοσόφους του 5ου και 4ου αι. π.Χ., και ολοκληρώνεται με την περιγραφή των επιτευγμάτων πέντε γενεών Αλεξανδρινών φιλολόγων και των επιγόνων τους μέχρι την εποχή του Αυγούστου. Η έκδοση συμπληρώνεται από ευρετήρια όρων, λέξεων και χωρίων.