Μην ξεχαστώ και δε γυρίσω - Τσικληρόπουλος, Μπάμπης, 1939- (Ελληνική λογοτεχνία / Λιβάνη, 1995)
Η οδύσσεια αρχίζει από τη Μάνη το 1768. Ένας Σκοτσέζος γιατρός αγοράζει από τον κυβερνήτη της Μεθώνης διακόσιους πενήντα Μανιάτες. Υπογράφει μαζί τους συμβόλαια "ΔΟΥΛΩΝ" και, τάζοντάς τους παράδεισους, κινάνε για την Αμερική με κάτι άθλια ιστιοφόρα, για να φτάσουν θαλασσοπνιγμένοι μετά από πέντε μήνες. Όσοι δεν πεθάνανε στο ταξίδι εξοντωθήκανε αργότερα.