Κρύο αίμα - Αβαγιανός, Γιώργος (Υπέροχη Ελλάδα ;, 2008)
Τα φίδια είναι θύματα της άγνοιας και της προκατάληψης, αφού οι πιο πολλοί τα φοβούνται ή τα απεχθάνονται και όταν τα συναντήσουν προσπαθούν να τα σκοτώσουν. Σε πολλά αρχαία ελληνικά γλυπτά απεικονίζονται ιερά φίδια. Σε μινωικές παραστάσεις απεικονίζονται θεότητες που κρατούν φίδια. Ο Ασκληπιός απεικονίζεται να κρατάει ραβδί πάνω στο οποίο είναι τυλιγμένο φίδι. [...] Τα ερπετά και τα αμφίβια έχουν ένα σημαντικό κοινό χαρακτηριστικό. Επειδή το σώμα τους δεν παράγει θερμότητα κατά τον μεταβολισμό της τροφής, αντλούν θερμότητα από την ηλιακή ακτινοβολία. Ονομάζονται ψυχρόαιμα και χρειάζονται πολύ λιγότερη τροφή, ίσως το ένα δωδέκατο από τα αναλόγου όγκου θερμόαιμα. Έτσι μπορούν και επιβιώνουν σε περιοχές όπου υπάρχει ελάχιστη τροφή, όπως οι έρημοι. Αυτά που ζουν σε ψυχρές περιοχές είναι ημερόβια και τους κρύους μήνες πέφτουν σε χειμερία νάρκη. Όσα ζουν σε ζεστές περιοχές είναι νυκτόβια και τους πιο ζεστούς μήνες παραμένουν κάτω από τη γη για να αποφύγουν την αφυδάτωση. Γιώργος Αβαγιανός