Αντίστροφο λεξικό της νέας ελληνικής - Αναστασιάδη-Συμεωνίδη, Άννα (Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης. Ινστιτούτο Νεοελληνικών Σπουδών. Ίδρυμα Μανόλη Τριανταφυλλίδη, 2003)
Η έρευνα στο χώρο της νεοελληνικής μορφολογίας, ο εκσυγχρονισμός της γλωσσολογικής έρευνας στη χώρα μας με ηλεκτρονικά μέσα και η έλλειψη ενός σύγχρονου και ενημερωμένου αντίστροφου λεξικού της Νέας Ελληνικής αποτέλεσαν του βασικούς λόγους σύνταξης του παρόντος «Αντίστροφου Λεξικού της Νέας Ελληνικής» (ΑΛΝΕ.), ενός λεξικού που αλφαβητίζει τα λήμματά του με αντίστροφη σειρά από τη συνηθισμένη δηλαδή από δεξιά προς αριστερά. Έτσι π.χ. το λήμμα χαρτί δεν θα αναζητηθεί στο γράμμα χ παρά στο τονισμένο ι. Αν και, όπως στα περισσότερα λεξικά στην Ελλάδα αλλά και διεθνώς, δεν δηλώνεται ρητά η γλωσσολογική θεωρία που ακολουθείται, το «ΑΛΝΕ» στηρίζεται σε αρχές που εκπορεύονται από τη συγχρονική γλωσσολογία τόσο όσον αφορά τον λημματικό τύπο όσο και την απόδοση της γραμματικής κατηγορίας. Ο λημματικός τύπος έχει τη μορφή λέξης, υπερλεξικής ή υπολεξικής μονάδας. (...) Το ΑΛΝΕ χωρίς να είναι εξαντλητικό, καλύπτει μεγάλο εύρος του νεοελληνικού λεξιλογίου, αφού προσφέρει το πιο πλούσιο λημματολόγιο από όλα τα υπάρχοντα λεξικά της νεοελληνικής. Από τα 18.000 λήμματα που περιέχει, πολλά παρέμεναν αθησαύριστα έως τώρα.