Επιχείρηση Αστράβη - Σακκά-Νικολακοπούλου, Ναννίνα, 1941- (Αστέρια νεανικής λογοτεχνίας ;, 1990)
Κι αυτό το καλοκαίρι προμηνύεται βαρετό για την Αγάθη και τη Νάνση. Κάθε χρόνο τα ίδια και τα ίδια, διακοπές στο Λαύριο με την ίδια παρέα. Κι όμως, η καλοκαιριάτικη μπόρα που ματαιώνει την εκδρομή τους θα δώσει την ευκαιρία στα οκτώ παιδιά να μάθουν την ιστορία του Λαυρίου και να γνωρίσουν τα παλιά μεταλλεία κι όχι μόνο. Τι μυστήριο κρύβουν, άραγε, οι άνθρωποι στο τροχόσπιτο; Ποιοι ζούσαν στο "χωριό φάντασμα"; Τι είναι οι παράξενοι ήχοι που ακούγονται από την παλιά γαλαρία; Τι συνέβη στη Μυρτώ τη νύχτα της πυρκαγιάς; Οι απαντήσεις θα δοθούν μέσα από την επιχείρηση Αστράβη και το καλοκαίρι αυτό θα μείνει για πάντα χαραγμένο στη μνήμη τους.