Ανατολή - Δύση - Rushdie, Salman, 1947- (Ψυχογιός, 1998)
Σ' έναν κόσμο στραμμένο προς τη Δύση, η λέξη Ανατολή φέρνει στο νου λέξεις όπως μυστήριο και γοητεία, αισθησιασμό και ηδυπάθεια. Για έναν ανατολίτη και μάλιστα ινδικής καταγωγής, όπως, ο συγγραφέας, που έζησε και μορφώθηκε στην Αγγλία, Ανατολή σημαίνει πατρίδα που τον κάνει περήφανο μα και τον πληγώνει. Έτσι, στο βιβλίο του αυτό, γράφει με τρόπο όπου μπλέκονται στοιχεία ρεαλισμού και φαντασίας, το μεταμορφώνει σ' ένα παραμύθι. Με χιούμορ και λεπτή ειρωνεία, θέτει ένα ερώτημα στους αναγνώστες: αυτό, της αναζήτησης της πολιτιστικής ταυτότητας μέσα στο σύγχρονο πολυπολιτιστικό περιβάλλον.