Η γλώσσα των μέσων ενημέρωσης - Lavoinne, Yves, 1945- (Ινστιτούτο Νεοελληνικών Σπουδών, 2004)
Η εργασία αυτή εξετάζει τις κυριότερες χρήσεις των τεχνικών που διακινούν τις πληροφορίες δημοσίου ενδιαφέροντος από την πρώτη περίοδο της τυπογραφίας μέχρι το διαδίκτυο. Η περιπέτεια του τύπου ξεκινά, στις αρχές του 17ου αιώνα, με τον περιοδικό ρυθμό έκδοσης. Το επιστολικό πρότυπο της έντυπης περιοδικής έκδοσης αντικαθίσταται βαθμιαία από ένα πρότυπο ειδησεογραφικής ενημέρωσης με τους νέους πρωταγωνιστές του: τους δημοσιογράφους, που εισφέρουν πληροφορίες. Από τότε και στο εξής συγκροτείται ένα σύγχρονο ειδησεογραφικό κείμενο, όπου υπερέχει η αισθητική και ιδιαίτερα η οπτική, διάσταση.