Οι σατανικοί στίχοι - Rushdie, Salman, 1947- (Νέα Σύνορα, 1989)
Μια φορά κι έναν καιρό, ήταν έτσι δεν ήταν, έγινε κάποτε και ποτέ, όπως έλεγαν τα ινδικά παραμύθια... Ο Γαβριήλ με το αγγελικό πρόσωπο φεύγει απ' τη χώρα που αγαπάει και κατευθύνεται προς έναν τόπο που περιφρονεί βαθιά. Ο Σαλαντίν με τις χίλιες και μία φωνές αφήνει πίσω του μια χώρα που τον πληγώνει για να γυρίσει στο καταφύγιό του, στην ψυχρή ηρεμία του δυτικού πολιτισμού. Ο ένας ακολουθεί μια γυναίκα ονειρική, ο άλλος προσπαθεί να ξεφύγει απ' τη σαγήνη μιας γυναίκας που πατά γερά στα πόδια της...