Ο επιστημονικός λόγος : γραπτός και προφορικός : το επιστημονικό δημοσίευμα, το σεμινάριο, η πτυχιακή διατριβή, η διδακτορική διατριβή - Jardel-Σουφλερού, Christiane (Τυπογραφία Παπαγεωργίου, 2000)
Μην ξεγελιέστε. Δεν πρόκειται για παιδικό μυθιστόρημα!. ...«Ο επιστημονικός λόγος» απευθύνεται σε ανθρώπους της επιστήμης και των γραμμάτων, που πασχίζουν να παρουσιάσουν το δημιούργημά τους -γραπτά ή/και προφορικά- κατά τον καλύτερο δυνατό τρόπο. Η γλαφυρότητα και το ποιητικό ύφος του περιεχομένου, η ακρίβεια στη διατύπωση των όρων και των εννοιών, η μεθοδολογία του γραψίματος και της προφορικής παρουσίασης και η μακρόχρονη εμπειρία των συγγραφέων που προέκυψε από την ακαδημαϊκή ενασχόληση, θα προσφέρουν σημαντική βοήθεια στους ενδιαφερόμενους. Το παρόν βιβλίο θα προετοιμάσει ή θα βοηθήσει τους φοιτητές, τους ερευνητές, τους διδάσκοντες αλλά και όποιον άλλο χρειάζεται να αναζητήσει, να τεκμηριώσει και να παρουσιάσει μεθοδικά και ευχάριστα τα αποτελέσματα ερευνητικών εργασιών ή τα δεδομένα μιας προσπάθειας συλλογής βιβλιογραφικών στοιχείων. Το πειθαρχημένο ύφος του περιεχομένου με πολλές προϋποθέσεις, οδηγίες και αρχές, έχει ανάγκη από κάποια στοιχεία εκτόνωσης και ξεκούρασης. Επιλέχθηκαν, λοιπόν, ένα χαρούμενο αλλά και συμβολικό εξώφυλλο και αρκετά εικονίδια στο εσωτερικό του βιβλίου, για να το καταστήσουν πιό ευχάριστο και να απαλύνουν, ταυτόχρονα, την αγωνία εκείνων που με δυσκολία στέκονται μπροστά σε μια λευκή σελίδα ή σ' ένα απαιτητικό ακροατήριο.