Τύμπανα πολέμου : Σκόπια-Γιουγκοσλαβία, κρυμμένη απειλή - Στριγάς, Αθανάσιος Κ. (Νέα θέσις, 1997)
Κάποιος, και δεν ξέρω ποιος, πρέπει να χτίσει μια γέφυρα ανάμεσα σ’ αυτούς που νοιάζονται και σ’ αυτούς που πράττουν. Ομολογώ ότι τα τέσσερα πέμπτα της γέφυρας πρέπει να χτιστούν από τις κυβερνήσεις, από εκείνους που είναι στην εξουσία και από εκείνους που μπορούν να πράξουν. Όμως το υπόλοιπο, πρέπει να προέλθει από εσάς και δεν ξέρω ούτε πώς να σας πω να προσπαθήσετε να το κάνετε. Ο πόλεμος συμβάλλει στην ιδέα ότι η ανθρώπινη ζωή είναι φτωχή και ασήμαντη - ότι μόνο η δύναμη είναι αποφασιστική. Πιστεύω ότι το αντίθετο είναι αληθινό!.