Η μαγεία της πραματικότητας : ο μύθος και η αλήθεια - Dawkins, Richard, 1941- (Τραυλός, 2011)
Μαγεία: μια πολύ "πονηρή λέξη", που εμφανίζεται με πολλές εκδοχές. Η υπερφυσική μαγεία χρησιμοποιήθηκε από τους προγόνους μας, προτου αναπτύξουν την επιστημονική μέθοδο -στην προσπάθειά τους να ερμηνεύσουν την λειτουργία του Κόσμου. Οι αρχαίοι Αιγύπτιοι ερμήνευαν την εμφάνιση της νύχτας μέσα απο τον μύθο της θεάς Νουτ, που κατάπινε τον Ήλιο και τον ξαναγεννούσε το επόμενο πρωινό. Οι Βίκινγκς πίστευαν ότι το ουράνιο τόξο ήταν η γέφυρα που οδηγούσε τους θεούς στη Γη. Οι Ιάπωνες θεωρούσαν ότι οι σεισμοί εκδηλώνονταν όταν το τεράστιο γατόψαρο που κουβαλούσε στην πλάτη του τη Γη, τίναξε ελαφρά την ουρά του... Μαγικές, παράξενες ιστορίες, μύθοι με μαγεία σε όλο της το μεγαλειό. Όμως, υπάρχει και η μαγεία της αλήθειας, που βρίσκεται στη χαρά της ανακάλυψης. Είναι η μαγεία της πραγματικότητας, είναι η επιστήμη. - Ποιός ήταν ο πρώτος άνθρωπος; - Γιατί υπάρχουν τόσα πολλά είδη ζώων; - 'Αραγε καταγόμαστε από ένα πράσινο ψάρι; - Είμαστε μόνοι στο Σύμπαν - Γιατί συμβαίνουν κακά πράγματα; - Πως εξηγούνται τα "θαύματα"; Με έξυπνα παραδείγματα και ευρηματικά νοητικά πειράματα, ο κορυφαίος βιολόγος της εποχής μας εξηγεί πώς σμβαίνουν μερικά από τα πιο εντυπωσιακά - και με πρώτη ματιά ανεξήγητα - φυσικά φαινόμενα. "Ωραίοι είναι οι μύθοι, όμως η πραγματικότητα κρύβει ακόμη μεγαλύτερη γοητεία. αφήστε τους θεούς και τα παραμύθια κι ελάτε μαζί μου σε ένα μαγευτικό επιστημονικό ταξίδι:" μας παροτρύνει ο Dawkins. Και δεν έχει άδικο: αυτό το βιβλίο διαβάζεται σαν αστυνομικό εικονογραφημένο μυθιστόρημα. Κάθε επιστήμη κρύβει τα δικά της μυστικά. αν τα ανακαλύψεις θα "εξιχνιάσεις" κάθε "ανεξήτητο" φυσικό φαίνόμενο που σε προβληματίζει. "Για μικρούς και μεγάλους αυτό το όμορφο λεύκωμα είναι σαν τον σεντούκι του θησαυρού. Όποιος το ανοίξει θα πάρει στα χέρια του τη γνώση και τα μυστικά της ζωής του Σύμπαντος." ("The New York Times") Κυκλοφορεί σε δύο διαφορετικά εξώφυλλα.