Τρεις φορές κι έναν καιρό σ' έναν πλανήτη μακρινό : σύγχρονο παραμύθι - Πέτροβιτς-Ανδρουτσοπούλου, Λότη, 1937- (Σύγχρονη λογοτεχνία για παιδιά και για νέους : Συλλογή χελιδόνια, 2013)
Σε έναν μικροσκοπικό φανταστικό πλανήτη, την Αμυαλία, συμβαίνουν πολλά ευτράπελα και παράλογα. Οι κάτοικοί της, με απερισκεψία και ανόητη συμπεριφορά, δυσκολεύουν τη ζωή τους Το "Τρεις φορές κι έναν καιρό", ένα βραβευμένο σπονδυλωτό σύγχρονο μεγάλο παραμύθι, που είχε αποσπάσει προ ετών ενθουσιώδεις κριτικές, επανακυκλοφορεί σε ανανεωμένη έκδοση, ακριβώς γιατί παραμένει απίστευτα σύγχρονο. Θίγει με ειλικρίνεια και διορατικότητα θέματα της εποχής μας που προκάλεσαν τεράστια προβλήματα και κατατυραννούν τις σύγχρονες κοινωνίες, προκαλώντας απορίες στα σημερινά παιδιά. Δε στέκεται ωστόσο στις δυσκολίες και στις αντιξοότητες, αλλά -όπως έχει σωστά ειπωθεί από τους κριτικούς- "προχωρεί σε δημιουργική υπέρβαση των κρίσεων, σε θαρραλέα αντιμετώπιση των προβλημάτων, οπλίζοντας τα παιδιά με αισιοδοξία, ελπίδα και πίστη στη ζωή, στοιχεία απαραίτητα για την ψυχική και την πνευματική τους υγεία". Δικαιώνει έτσι τοn χαρακτηρισμό που του έχει αποδοθεί ως "ένα γοητευτικό παραμύθι, μια φανταστική ιστορία που μας θυμίζει τη Νεφελοκοκκυγία του Αριστοφάνη ή ακόμα τον Μικρό Πρίγκιπα του Saint-Exupery".