Μνήμη νεκρών - Rankin, Ian, 1960- (Μεταίχμιο, 2007)
Ιούλιος 2005 κι ολόκληρη η υδρόγειος παρακολουθεί τη Σκοτία. Οι ηγέτες της G8, της ομάδας των οχτώ ισχυρότερων κρατών του κόσμου, συγκεντρώθηκαν στην πρωτεύουσα της χώρας και η αστυνομία έχει φτάσει τα όριά της με τις καθημερινές πορείες, τις διαδηλώσεις και τις συμπλοκές στους δρόμους. Παρ' όλα αυτά, ένας αξιωματικός της ασφάλειας θεωρείται περιττός. Ο επιθεωρητής Τζον Ρέμπους παραμερίστηκε από φόβο μην φέρει σε δύσκολη θέση τους ανωτέρους του σε μια τόσο κρίσιμη στιγμή. Ωστόσο, όλα αυτά αλλάζουν όταν η βουτιά ενός νεαρού πολιτικού από τα τείχη του Κάστρου του Εδιμβούργου ξαναφέρνει τον Ρέμπους στο επίκεντρο. Η αυτοκτονία πρέπει να αποδειχτεί, και μάλιστα γρήγορα, προκειμένου να μην κλέψει την παράσταση ο θάνατός του. Ωστόσο η συγκεκριμένη υπόθεση παραγκωνίζεται από μια άλλη -πιο επικίνδυνη- απειλή. Κάποια μυστηριώδη στοιχεία που βρέθηκαν στο δάσος κοντά στην αρχαία Πηγή Κλούτι έξω από το Εδιμβούργο δείχνουν την ύπαρξη ενός κατά συρροή δολοφόνου που κυκλοφορεί ελεύθερος ενός δολοφόνου που ειδικεύεται στην εξολόθρευση αποφυλακισθέντων βιαστών. Οι αρχές είναι πρόθυμες να αποσιωπήσουν και τα δύο θέματα, προκειμένου να μην επισκιαστεί μια σύνοδος οικουμενικής σημασίας. Όμως ο Ρέμπους ποτέ δεν ακολουθούσε τυφλά τους κανονισμούς, κι όταν η συνάδελφος του η Σίβον Κλαρκ ξεκινά τη μανιώδη αναζήτηση του αστυνομικού που επιτέθηκε στη μητέρα της, αρχίζει να διαφαίνεται ότι και ο Ρέμπους και η Κλαρκ μπορεί να έχουν μπλέξει άσχημα...