Η γητεύτρα της Φλωρεντίας - Rushdie, Salman, 1947- (Ψυχογιός, 2009)
Ένας ψηλός, κιτρινομάλλης νεαρός Ευρωπαίος ταξιδευτής, που αποκαλεί τον εαυτό του <<Μογγόλο της Αγάπης>>, φτάνει στην Αυλή του πραγματικού Μεγάλου Μογγόλου, του αυτοκράτορα 'Ακμπαρ, με μια απίθανη ιστορία να διηγηθεί, και ταράζει ολόκληρη την πρωτεύουσα.Ο ξένος ισχυρίζεται ότι είναι γιος μιας χαμένης πριγκίπισσας, της νεότερης αδελφής του παππού του 'Ακμπαρ: της <<Κυράς Μαύρα Μάτια>>, μιας καλλονής με σαγήνη μαγική, που πιάστηκε αιχμάλωτη από εναν πολεμιστή Ουζμπέκο, στη συνέχεια από τον σάχη της Περσίας, για να καταλήξει ερωμένη κάποιου Αργκάλια, τυχοδιώκτη και αξιωματούχου στο στρατό του σουλτάνου.Όταν ο Αργκάλια επέστρεψε στην πατρίδα του με την αγαπημένη του, ολόκληρη η πόλη γοητεύτηκε από την παρουσία της. 'Αραγε, είναι αληθινή η ιστορία του μυστηριώδους ξένου; Και αν ναι, τι συνέβη στη χαμένη πριγκίπισσα; Και αν ο ξένος λέει ψέματα, πρέπει να πεθάνει;