Πίσκος Τρώγλης : πολύ ψηλός για νάνος - Foxley, Janet, 1944- (Σύγχρονη λογοτεχνία για παιδιά και για νέους : Συλλογή Χελιδόνια, 2012)
Οι γίγαντες κρύβονται στην κορυφή του όρους Μουρμούρα, μακριά από τους ΑΝΘΡΩΠΟΥΣ που μένουν στους πρόποδες του βουνού. Αλλά δεν είναι όλοι τους θεόρατοι. Ο Πίσκος Τρώγλης είναι τόσο μικροσκοπικός που όλοι τον κοροϊδεύουν πως μοιάζει με άνθρωπο. Επειδή βαρέθηκε πια το δούλεμα, αποφάσισε να ανακαλύψει από μόνος του πώς είναι επιτέλους αυτοί οι "Μικρούληδες". Αλλά τον περιμένει μια τεράστια έκπληξη.