Ο άγγελος και το τέρας - Vallgren, Carl-Johan (Ψυχογιός, 2007)
Μια βροχερή νύχτα του 1813, σε μια πόλη της Βόρειας Ευρώπης, ένας γιατρός καλείται να βοηθήσει δύο πόρνες να γεννήσουν. Η μία αποκτά ένα υγιές κοριτσάκι, την Ενριέτα, και η άλλη ένα... τέρας: ένα αγόρι, τον Ερκύλ, κωφάλαλο και τραγικά παραμορφωμένο, αλλά με ένα ξεχωριστό χάρισμα: να μπαίνει στο μυαλό των άλλων και να διαβάζει τις σκέψεις τους. Η Ενριέτα και ο Ερκύλ μεγαλώνουν μαζί γεμάτα αγάπη ο ένας για τον άλλον μέχρι που θα αναγκαστούν να χωρίσουν στα δώδεκά τους χρόνια. Τον Ερκύλ τον περιμένει μια ζωή γεμάτη βάσανα: από το Βατικανό ως το τσίρκο και από την Τερατολογική Ιατρική Εταιρεία του Λονδίνου ως την Κοπεγχάγη, το "τέρας" θα πορευτεί μόνο του, χωρίς τη συμπόνια κανενός, ψάχνοντας να βρει την αγαπημένη του Ενριέτα, τον δικό του "άγγελο". Ένα βιβλίο-ύμνος στην αγάπη και στην ανθρωπιά που περνάει ένα μοναδικό μήνυμα: όλα μπορούμε να τ' αντέξουμε και να τα ξεπεράσουμε, αρκεί να πιστεύουμε στη ζωή και στον άνθρωπο.