Σαμαρκάνδη - Maalouf, Amin, 1949- (Ωκεανίδα, 1996)
Μυθιστόρημα με ιστορικό υπόβαθρο και με γνήσιο άρωμα της Ανατολής, το βιβλίο αυτό είναι γεμάτο ποίηση, αίσθημα και γοητεία. "Σαμαρκάνδη", είναι η Περσία του Ομάρ Καγιάμ, μεγαλοφυούς αστρονόμου, ελεύθερου στοχαστή, ποιητή του κρασιού, των τριαντάφυλλων και του έρωτα, που τα ρουμπαγιάτ του έχουν γίνει οργανικό κομμάτι του πολιτισμού μας, αλλά είναι και η Περσία του Χασάν Σεμπάχ, ιδρυτή του Τάγματος των Δολοφόνων, της πιο τρομερής αίρεσης της Ιστορίας. "Σαμαρκάνδη", είναι επίσης η Ανατολή του 19ου και των αρχών του 20ου αιώνα, το ταξίδι σ' ένα σύμπαν, όπου τα όνειρα ελευθερίας καταφέρνουν πάντα ν' αψηφούν τους φανατισμούς. "Σαμαρκάνδη", είναι η φανταστική ιστορία του Ομάρ Καγιάμ και του χειρόγραφου των ρουμπαγιάτ του, χειρόγραφου που γεννήθηκε στον 11ο αιώνα, χάθηκε στη διάρκεια των εισβολών των Μογγόλων και ξαναβρέθηκε έξι αιώνες αργότερα. Οδηγώντας μας από το δρόμο του μεταξιού στις μαγευτικές πόλεις της Ασίας και μιλώντας μας για όνειρα και πάθη, ο Αμίν Μααλούφ μας συναρπάζει με το πηγαίο του ταλέντο του Ανατολίτη αφηγητή, που έδωσε μια καινούργια διάσταση και φρεσκάδα στη σύγχρονη λογοτεχνία -βιβλία όπου η πολυμάθεια συνταιριάζεται με τη συγκίνηση του ρομαντισμού.