Ζαν Κριστόφ. Τόμος Ε΄ : μέσα στο σπίτι : οι φίλες - Rolland, Romain, 1866-1944
Σε κάθε καινούρια γενιά χρειάζεται μια ωραία τρέλα. Ακόμα και οι πιο εγωιστές απ' τους νέους έχουν μιαν υπερπληθώρα ζωής, ένα κεφάλαιο ενεργητικότητας που τους έχει δοθεί σαν προκαταβολή και που δε θέλει να παραμείνει άγονο γυρεύουν να το ξοδέψουν σε μια δράση ή - (πιο φρόνιμα) - σε μια θεωρία. Αεροπορία ή επανάσταση. Το σπορ των μυώνων ή το σπορ των ιδεών. Έχουμε ανάγκη, όταν είμαστε νέοι, να 'χουμε την ψευδαίσθηση πως μετέχουμε σ' ένα μεγάλο κίνημα της ανθρωπότητας, πως ανανεώνουμε τον κόσμο.