Ο θησαυρός του μεγάλου σουλτάνου - Mignone, Sebastiano Ruiz, 1947- (Καλειδοσκόπιο, 2008)
Σε ένα έρημο νησί, ο Μονγκάρ και οι πειρατές του πέφτουν πάνω σε έναν κοκαλιάρη και τριχωτό ανθρωπάκο. Είναι ο Παναγιώτης, ένας Έλληνας κλέφτης που τον εγκατέλειψαν εκεί, γιατί απέτυχε στο κόλπο του αιώνα: να κλέψει το θησαυρό του Μεγάλου Σουλτάνου της Κωνσταντινούπολης. Για τους πειρατές, όμως, η λέξη θησαυρός λειτουργεί σαν μαγνήτης.'Ετσι, αποφασίζουν να τολμήσουν οι ίδιοι αυτό το εγχείρημα. Οι Γενίτσαροι τους τρέπουν σε άτακτη φυγή και χάνουν μεγάλο μέρος από τα λάφυρα. Αλλά η μοίρα τους επιφυλάσσει ένα νέο ταξίδι και, ίσως, ένα νέο θησαυρό. Στο ελληνικό νησί όπου καταφεύγουν, βρίσκουν τυχαία έναν αρχαίο αιγυπτιακό πάπυρο..