Ζαν Κριστόφ. Τόμος Γ΄ - Rolland, Romain, 1866-1944
Χαρά, φρένιασμα χαράς, ήλιος που φωτίζει κάθε τι που είναι και θα είναι θεία χαρά να δημιουργείς! Δεν υπάρχει άλλη χαρά παρά στη δημιουργία. Δεν υπάρχει ύπαρξη παρά για κείνους που δημιουργούν. Όλοι οι άλλοι είναι σκιές που κυματίζουν πάνω στη γη, ξένοι στη ζωή. Όλες οι χαρές της ζωής, είναι χαρές δημιουργίας: έρωτας, μεγαλοφυΐα, δράση- αναλαμπές δύναμης που βγαίνουν απ' το ίδιο, μοναδικό καμίνι. Ακόμα κ' εκείνοι που δεν μπορούν να βρούνε θέση γύρω απ' τη μεγάλη εστία- οι φιλόδοξοι, οι εγωιστές και οι στείροι ακόλαστοι πασκίζουν να ζεσταθούν στις ξεθωριασμένες αντιφεγγιές της.