Το μυστικό του παλιού αρχοντικού : μια ιστορία του αστυνόμου Ζαφείρη - Λυχναρά, Λίνα (Σύγχρονη λογοτεχνία για παιδιά και για νέους : Συλλογή περιστέρια ;, 2013)
Καλοκαίρι, σ' ένα κοσμοπολίτικο νησί του Αιγαίου. Όταν ένας αγωγιάτης βρίσκει στα βράχια το πτώμα μιας νεαρής Ρωσίδας, όλοι υποθέτουν ότι πρόκειται για έγκλημα πάθους. Όμως ο αστυνόμος Ζαφείρης δεν πείθεται και δεν αργεί να συνδυάσει την υπόθεση αυτή με ένα θανάσιμο δυστύχημα που είχε γίνει στο νησί οκτώ χρόνια πριν: Πρόκειται για τον θάνατο της νεαρής 'Αναμπελ Τίνκερ, της γκουβερνάντας του μικρού Γιάννη, γιου ευκατάστατης οικογένειας που παραθέριζε σε ιδιόκτητο σπίτι στο νησί. Η υπόθεση, βέβαια, είχε μπει στο αρχείο τότε, αλλά ο Ζαφείρης δεν πείστηκε ποτέ ότι δεν επρόκειτο για έγκλημα... Κι ενώ ο αστυνόμος ερευνά όλα τα στοιχεία που διαθέτει συγκρίνοντας καταθέσεις και προχωρώντας σε τολμηρές υποθέσεις, εμφανίζεται στο νησί ο έφηβος πια Γιάννης, ο οποίος προσπαθεί απεγνωσμένα να θυμηθεί το καλοκαίρι εκείνο που βρήκε νεκρή την αγαπημένη του γκουβερνάντα. Τι ήταν αυτό που είδε τότε ο μικρός Γιάννης και τον τάραξε τόσο πολύ ώστε να χάσει τη μνήμη του; Γιατί η 'Αναμπελ μιλούσε συνέχεια στο αγόρι για το παλιό αρχοντικό και τα μυστικά του; Ποιο είναι αυτό το φοβισμένο παιδί με το οποίο συνομιλεί κρυφά ο έφηβος Γιάννης στην προσπάθειά του να θυμηθεί; Όλοι ελπίζουν ότι το αγόρι θα ξαναβρεί τη μνήμη του για να αποκαλυφθεί η αλήθεια. Μαζί μ αυτούς και ο αστυνόμος Ζαφείρης, που βλέπει την υπόθεση να περιπλέκεται πέρα από κάθε φαντασία. Δυνατό αστυνομικό μυθιστόρημα για εφήβους από τη "μετρ" του είδους Λίνα Λυχναρά, με έναν έφηβο ήρωα που κερδίζει αμέσως τον αναγνώστη, ασταμάτητη δράση, συνεχείς ανατροπές και αναπάντεχο τέλος που αφήνει (σχεδόν) έκπληκτο ακόμα και τον αστυνόμο Ζαφείρη!