Η αρχόντισσα της Σμύρνης - Κονδύλης, Θάνος (Ψυχογιός, 2010)
Σμύρνη 1922. Μια νεαρή κοπέλα, η Ηλέκτρα Μπακιρτζή, περιπλανάται στα ερείπια της κατεστραμμένης πόλης αναζητώντας τα ορφανά παιδιά. Θα αγωνιστεί μόνη, θα επιβιώσει, και τελικά θα ιδρύσει το πρώτο ορφανοτροφείο της πόλης. Θα αγαπηθεί όσο κανείς άλλος από τους κατοίκους της πόλης που την αποκαλούν "Κυρά της Σμύρνης". Αλλά όταν ο έρωτας για πρώτη φορά θα μπει ορμητικά στη ζωή της στο πρόσωπο του νεαρού ελληνοαμερικάνου δημοσιογράφου Τζον Μάντοξ, η ζωή της θα ανατραπεί μονομιάς. Σύντομα η Ηλέκτρα θα σταθεί απέναντι στο μεγαλύτερο δίλημμα της ζωή της: να χαρεί τον έρωτα της ζωής της ή να υποταχθεί στο καθήκον της απέναντι στις παιδικές φωνές που την καλούν πίσω στη Σμύρνη; "Η Κυρά της Σμύρνης" είναι η ιστορία μιας γυναίκας στο πρόσωπο της οποίας συγκρούονται παθιασμένα ο έρωτας απέναντι στο καθήκον για το συνάνθρωπο.