Το νησί που ταξιδεύει - Γιαννακοπούλου, Χαρά, 1972- (Νεανικές διαδρομές, 2009)
Η Ναυσικά μεγαλώνει στο νησί χωρίς τον πατέρα της, που είναι ναυτικός και λείπει συνέχεια σε ταξίδια. Οι υπόλοιποι κάτοικοι του νησιού, ακόμα και η θεία «Κατσίκα» που τη φιλοξενεί, τη βρίσκουν παράξενη και δεν την καταλαβαίνουν. Μοναδικό της καταφύγιο από τη μοναξιά είναι η θάλασσα και η ελπίδα πως ίσως κάποτε συναντήσει τη μαμά της που, όπως υποστηρίζει η ίδια, ήταν γοργόνα. Ώσπου στο νησί που ταξιδεύει φτάνει ο Δήμος και η ζωή της Ναυσικάς γεμίζει εκπλήξεις και πρωτόγνωρα συναισθήματα. «Το νησί που ταξιδεύει» (αναθεωρημένη έκδοση) είναι το δέκατο βιβλίο των «Νεανικών Διαδρομών» και το δεύτερο για τη σειρά που υπογράφει η βραβευμένη από τον Κύκλο Ελληνικού Παιδικού Βιβλίου συγγραφέας Χαρά Γιαννακοπούλου και απευθύνεται σε παιδιά ηλικίας από 12 ετών. Γραμμένο με ευαισθησία, χιούμορ αλλά και ανατρεπτική διάθεση, το βιβλίο θίγει ένα από τα πιο καθοριστικά ζητήματα της εφηβείας: τον έρωτα. Το βιβλίο απευθύνεται σε παιδιά ηλικίας από 12 ετών και άνω.