Εκ βαθέων - Μουτσόπουλος, Νικόλαος Κ., 1927-2019 (Σύνδεσμος Γραμμάτων και Τεχνών Ν. Κοζάνης [21], 2009)
Ο κ. Νικόλαος Μουτσόπουλος επαινεί τους μακεδόνες για τις συνήθειες της καθημερινότητας τους αλλά τονίζει και τη διαφορετικότητα στη Μακεδονική αρχιτεκτονική με εξέχουσες μορφές οικοδομημάτων στη Καστοριά και Σιάτιστα. Συσχετίζει τις κτιριακές κατασκευές της Μακεδονίας με εκείνες των Οθωμανών. Πολλά στοιχεία έρχονται καθημερινά στο φως σχετικά με την ελληνική επίδραση στην οθωμανική αρχιτεκτονική. Υπάρχει επίσης ποικιλλία έγχρωμων και ασπρόμαυρων φωτογραφιών του κ.Νικολάου Μουτσόπουλου από δεκαετίες του 1950, 1960, 1970.