Το κρυμμένο εργοστάσιο παιχνιδιών - Ζορμπά-Ραμμοπούλου, Βησσαρία (Νεανικές διαδρομές, 2009)
Κάθε Πρωτοχρονιά εκατομμύρια παιδιά σε όλο τον κόσμο περιμένουν τον Αϊ-Βασίλη να τους φέρει τα δώρα τους. Εκατομμύρια, όμως, είναι κι εκείνα τα παιδιά που δεν παίρνουν δώρο καμία Πρωτοχρονιά, αλλά και καμία άλλη μέρα του χρόνου. Γιατί, άραγε, τα ξεχνά ο Αϊ-Βασίλης; Αυτό αναρωτιούνται οι μικροί μαθητές του δασκάλου Μι-Γουάνγκ, που καθημερινά πασχίζουν να πάνε στο σχολείο, όταν η δουλειά στα χωράφια απαιτεί ακόμα και τα δικά τους, παιδικά χέρια. Το ίδιο αναρωτιέται και ο μικρός Χουάνγκ-Σιάο στο εργοστάσιο που είναι κρυμμένο σε κάποιο βουνό της Ανατολής: Πώς γίνεται ο Αϊ-Βασίλης να μη φέρνει ποτέ δώρα σ' αυτόν και στους συντρόφους του, τα "πενήντα παιδιά του Αρχιεργάτη Κι-Μπουν" που όλο το χρόνο δουλεύουν για να κατασκευάσουν τα παιχνίδια που εκείνος μοιράζει στον κόσμο της Δύσης; Οι μικροί ακούραστοι "βοηθοί του Αϊ-Βασίλη" αποφασίζουν να τον επισκεφθούν για να πάρουν απάντηση. Μα το ταξίδι είναι επικίνδυνο, ο δρόμο για τη Δύση άγνωστος, περνά μέσα από χιονισμένα δάση και πλαγιές για να καταλήξει σ' ένα απροσδόκητο τέρμα. Με προσεγμένη γραφή, ευαισθησία και τρυφερότητα η συγγραφέας Βησσαρία Ζορμπά-Ραμμοπούλου θίγει το ζήτημα της παιδικής εργασίας, της απάνθρωπης εκμετάλλευσης μικρών παιδιών στις χώρες της Ανατολής και όχι μόνο, καθώς και της μαθητικής διαρροής.