Άρθουρ και Τζορτζ - Barnes, Julian, 1946- (Λογοτεχνία / Μεταίχμιο, 2011)
Βρετανία, τέλη του 19ου αιώνα, ο 'Αρθουρ και ο Τζορτζ μεγαλώνουν σε δύο τελείως διαφορετικούς κόσμους: ο 'Αρθουρ σε ένα αριστοκρατικό μα παρηκμασμένο Εδιμβούργο, ο Τζορτζ στο πρεσβυτέριο ενός μικρού χωριού του Στάφορντσιρ. Ο 'Αρθουρ έγινε γιατρός και μετά συγγραφέας - ο δημιουργός του περίφημου Σέρλοκ Χολμς· ο Τζορτζ δικηγόρος στο Μπέρμιγχαμ. Ο 'Αρθουρ θα εξελιχθεί σ έναν από τους διασημότερους άνδρες της εποχής του, ενώ ο φιλόπονος Τζορτζ θα παραμείνει στην αφάνεια. Οι ζωές τους διασταυρώνονται όταν ο Τζορτζ κατηγορείται για μια σειρά από ακρωτηριασμούς και σφαγιασμούς αλόγων και βοοειδών στο Στάφορντσιρ. Υπόθεση που έμεινε γνωστή ως "οι θηριωδίες του Γκρέιτ Γουέρλι" και είχε προκαλέσει σκανδαλώδη πρωτοσέλιδα στον Τύπο την εποχή εκείνη. Ένα μυθιστόρημα για το ποταπό έγκλημα και την πνευματικότητα, για την ενοχή και την αθωότητα, για την ταυτότητα, την εθνικότητα και τη φυλή - τις μοιραίες διαφορές ανάμεσα σε αυτό που πιστεύουμε, αυτό που γνωρίζουμε και αυτό που μπορούμε να αποδείξουμε.