Ο αρχισιδηρουργός ; Χωρίς αγάπη : μυθιστόρημα - Ohnet, Georges, 1848-1918 (Μορφωτική Λογοτεχνική Εταιρία, 1954)
Παρά τα χρόνια που πέρασαν και τις νέες κοινωνικές συνθήκες που δημιουργήθηκαν, ο "Αρχισιδηρουργός" του Ονέ εξακολουθεί να διαβάζεται ακόμα από μεγάλη μερίδα του κοινού, γιατί το θέμα του δεν παύει να είναι ενδιαφέρον. Είναι ο αιώνιος ανταγωνισμός ανάμεσα στον άντρα και την γυναίκα, ιδιαίτερα στην εποχή του Ονέ που η ανεξαρτησία της γυναίκας και η ανάπτυξη της δικής της προσωπικότητας ήταν πράγμα αδιανόητο. Η περήφανη Κλαίρη βγαίνει νικημένη στον αγώνα της με το Φίλιππο, μα η ήττα της στην οποία την οδήγησε ο έρωτάς της, σημαίνει συγχρόνως και την αρχή της ευτυχίας της. Θέλησαν άλλοτε να δουν στον ανταγωνισμό Φιλίππου - Κλαίρης μια ταξική πάλη. Τίποτ' απ' αυτά. Η ουσία του έργου είναι πως η γυναίκα βρίσκει την ολοκλήρωση και την ευτυχία της κοντά στη δύναμη και την αγάπη του άντρα. Γύρω από το Φίλιππο και την Κλαίρη κινούνται και ζουν χαρακτηριστικοί τύποι ανθρώπων, όπως ο αδιόρθωτος "κοσμικός" δούκας ντε Μπλινί, η πανούργα αστή Αθηναΐδα Μουλινέ, ο αξιαγάπητος Οκτάβιος ντε Μπολιέ, ευγενής στην καταγωγή και στο πνεύμα, η γλυκειά, αθώα Σουζάνα και πολλοί άλλοι, που καθιστούν το μυθιστόρημα του Ονέ συναρπαστικό και ενδιαφέρον απ' την αρχή ως το τέλος. (Από την παρουσίαση στο οπισθόφυλλο του βιβλίου