Το κάστρο - Cronin, Archibald Joseph, 1896-1981 (Σ. Δαρέμα, 1956)
Ο νεαρός και ταλαντούχος γιατρός Αντρέας Μάνσον ξεκινά την επαγγελματική του σταδιοδρομία γεμάτος ιδεαλισμό και φλογερό ζήλο. Από τα πρώτα του όμως βήματα συγκρούεται με το κοινωνικό και επαγγελματικό κατεστημένο, ως τη στιγμή που, χωρίς σχεδόν να το καταλάβει, διαβρώνεται από την επιτυχία και καταλήγει να γίνει και ο ίδιος κομμάτι του κόσμου που πολεμούσε. Ο θάνατος όμως της αγαπημένης του γυναίκας θα σταθεί καταλυτικός γι' αυτόν και μέσα από την οδύνη του για την απώλειά της θα ξαναβρεί το χαμένο δρόμο της ανθρώπινης αξιοπρέπειας και της επαγγελματικής ακεραιότητας.