Οι λέξεις και ο υπαρξισμός είν' ένας ανθρωπισμός - Sartre, Jean-Paul, 1905-1980 (Ι. Δ. Αρσενίδη, 1965)
Φιλόσοφος, θεατρικός συγγραφέας, μυθιστοριογράφος, διηγηματογράφος, εκδότης περιοδικού, πολιτικός αρθρογράφος, κοινωνικός μαχητής, ο Ζαν - Πωλ Σαρτρ αποτελεί αναμφισβήτητα το ισχυρότερο σ' ακτινοβολία πνεύμα της εποχής μας. Ο στοχασμός του, η φιλοσοφία του, η εμπειρική πορεία του ανάμεσα απ' τα γεγονότα και τα ρεύματα του αιώνα μας, που τον οδήγησε σε μια προσπάθεια σύζευξης δυο κατ' αρχήν αντίθετων κοσμοθεωριών, του υποκειμενικού Υπαρξισμού και του αντικειμενικού, κοινωνικού Μαρξισμού, επηρέασαν, και εξακολουθούν να επηρεάζουν, χιλιάδες διανοουμένων σ' όλες τις χώρες. (. . .) (ΑΠΟ ΤΟΝ ΠΡΟΛΟΓΟ ΤΗΣ ΕΚΔΟΣΗΣ)