Ισλάμ : θύμα ή θύτης - Tehrani, Masoud (Κάδμος, 2009)
Στην παρούσα συγγραφή ο Μασούτ Τεχρανί επιχειρεί να προσεγγίσει τα βαθύτερα αίτια αυτών των στοιχείων, χωρίς να διέπεται από συναισθήματα αποκλεισμού, ή αφορισμού των πιστών της όποιας θρησκευτικής αντίληψης. Αντιθέτως, με γνώμονα τις βασικές αρχές του δημοκρατικού πνεύματος (του οποίου οι Έλληνες ως πρωταγωνιστές, εμπνευστές και θεμελιωτές πρέπει να είναι υπερήφανοι), αναλύει τις προεκτάσεις της επέκτασης και επιβολής του ισλαμικού φονταμενταλισμού, καθώς επίσης και τις συνέπειές του στον πολιτισμένο κόσμο. Οι δε πολιτικές, οικονομικές, κοινωνικές και κυρίως γεωγραφικές μεταβολές εξ αιτίας των ταραχών που θα προκύψουν από την ενεργοποίηση αυτών των ακροτήτων απασχολούν ιδιαίτερα τα τελευταία κεφάλαια αυτού του βιβλίου. Για την ολοκλήρωση της παρούσης μελέτης έχουν χρησιμοποιηθεί περισσότερες από 500 βιβλιογραφικές πηγές, τόσο από την ισλαμική πλευρά (Κοράνιο, ιστοριογράφοι του Ισλάμ κ.λπ.), όσο και από τους υπόλοιπους (κατεξοχήν αμερόληπτους συγγραφείς).