Εύα - Λεονάρδος, Γιώργος Α., 1937- (Ελληνική λογοτεχνία / Λιβάνης, 1994)
"Ονομάζομαι 'Εκτορας Μενελάου, επάγγελμα λογιστής... τουλάχιστον μέχρι τότε που γνώρισα εκείνη. Γιατί μετά μπήκα στη δίνη της μοίρας που έσερνε μαζί της και χάθηκα στους πολύπλοκους λαβύρινθους που μου επιφύλασσε το πεπρωμένο πλάι της. 'Οταν βρισκόμουν κοντά της, ηρεμούσα. Κι όταν την έχανα, προσπαθούσα να την αναπλάσω με τη φαντασία μου, για να ηρεμήσω. 'Ετσι την είχα πάντα μαζί μου. "'Οπως ίσως καταλάβατε, η Εύα δεν ήταν μια συνηθισμένη γυναίκα. Εμφανίστηκε στη ζωή μου συμπτωματικά, στο "πεζό" λεωφορείο της αστικής γραμμής. Και την ερωτεύτηκα τρελά. Χωρίς όρια. Τόσο πολύ, που πλέον δεν είμαι σίγουρος αν έζησε στ' αλήθεια ή στα πιο απίθανα όνειρά μου. "Στον έρωτα οι δύο καταστάσεις συνυπάρχουν, χωρίς να μπορείς να διακρίνεις ο ίδιος, ως άμεσα ενδιαφερόμενος, πού τελειώνει η μία και πού αρχίζει η άλλη. "Για ένα πράγμα είμαι βέβαιος... πως η ιστορία που θα σας διηγηθώ σ' αυτό το βιβλίο θα σας αιχμαλωτίσει. 'Οχι γιατί είναι μια καταπληκτική ερωτική ιστορία, αλλά γιατί θα έχετε τη μοναδική ευκαιρία να γνωρίσετε από πολύ κοντά την Εύα, την οποία κι εσείς κάποτε, ίσως, συναντήσετε στο δρόμο σας ή θα θέλατε να την έχετε συναντήσει..."