Φίλιππος ο Μακεδών - Hammond, Nicolas Goeffrey Lempriere, 1907-2001 (Μαλλιάρης Παιδεία, 1997)
Μια ιστορική βιογραφία βιασισμένη σε εμπεριστατωμένες πηγές από αρχαιολογικές ανακαλύψεις, επιγραφές, νομίσματα, μαρτυρίες αρχαίων συγγραφέων και εργασίες σύγχρονων ερευνητών, Ελλήνων και ξένων. Tο βιβλίο, γραμμένο από τον Αγγλο καθηγητή Ν. G. L. Ηammond, είναι μια ενδιαφέρουσα πηγή πληροφοριών, με νέα στοιχεία για κάθε ειδικό ερευνητή και παράλληλα ένα βιβλίο για τον αναγνώστη που θέλει να γνωρίσει τα έργα του Φιλίππου, του τόσο σημαντικού αυτού βασιλιά της Μακεδονίας κι επιπλέον να ενημερωθεί για το μακεδονικό κράτος, την πορεία ανάπτυξής του και τις σχέσεις με τις πόλεις-κράτη, για τα παράλληλα γεγονότα της εποχής εκείνης κτλ. Η μετάφραση και η επιμέλεια έγιναν από τον Πάνο Θεοδωρίδη.