Ιουλιανός : ο θάνατος του αρχαίου κόσμου - Fouquet, Claude (Ιστορικό μυθιστόρημα, 1995)
Τα ιστορικά γεγονότα παρουσιάζονται ανάγλυφα (αφήγηση σε πρώτο πρόσωπο ή αφήγηση στενών φίλων και συνεργατών), χωρίς να κουράζουν τον αναγνώστη, ο οποίος παρακολουθεί τη σύντομη αλλά πολυτάραχη ζωή του αυτοκράτορα Ιουλιανού με κάθε λεπτομέρεια. Παρ όλο που πέθανε σε ηλικία τριάντα δύο χρονών, κατόρθωσε να πραγματοποιήσει πάρα πολλά, τόσο στη Δύση, όσο και στην Ανατολή, έτσι ώστε να θεωρείται από πολλούς ισάξιος του Μεγάλου Αλεξάνδρου και του Ιούλιου Καίσαρα. Κατατρόπωσε τους βαρβάρους στα δυτικά σύνορα της αυτοκρατορίας (Δούναβης - μάχη Στρασβούργου), αντιμετώπισε τους Πέρσες φτάνοντας ώς την Κτησιφώντα, προσπάθησε να επιβάλει την ανεξιθρησκεία και να επαναφέρει τις αρετές και τις αξίες που είχαν δημιουργήσει το μεγαλείο και τη δύναμη της Ρώμης.