Η χαριστική βολή - Yourcenar, Marguerite, 1903-1987 (Εκδόσεις Χατζηνικολή, 1980)
Η «Χαριστική Βολή» γράφτηκε το 1938 στο Σορρέντο. Είναι ένα σύντομο μυθιστόρημα που διαδραματίζεται την εποχή του πολέμου του 1914, και στη συνέχεια της ρωσικής Επανάστασης. Δημοσιεύτηκε τρεις μήνες πριν απ' την αρχή του Δεύτερου Παγκοσμίου Πολέμου, το 1939, άρα είκοσι περίπου χρόνια από το επεισόδιο στο οποίο αναφέρεται. Το θέμα του είναι πολύ μακρινό και ταυτόχρονα πολύ κοντινό: μακρινό, γιατί αναρίθμητοι εμφύλιοι πόλεμοι και συγκρούσεις μεσολάβησαν σ' αυτά τα χρόνια, και κοντινό, γιατί η ηθική σύγχυση που περιγράφει εξακολουθεί να μας χαρακτηρίζει και να μας κατέχει περισσότερο από ποτέ. Το βιβλίο βασίζεται σ' ένα πραγματικό γεγονός, και τα τρία πρόσωπα που ονομάζονται εδώ αντιστοίχως Έρικ, Σοφία και Κόνραντ, έχουν παραμείνει, όπως περίπου μου τα περιέγραψε ένας από τους καλύτερους φίλους του ήρωα. (ΑΠΟ ΤΟΝ ΠΡΟΛΟΓΟ ΤΗΣ ΣΥΓΓΡΑΦΕΩΣ)